Warning: Declaration of gtrans::widget($args) should be compatible with WP_Widget::widget($args, $instance) in /customers/7/8/0/twogetherness.nl/httpd.www/wordpress/wp-content/plugins/gtrans/gtrans.php on line 263 In den Beginne... -

In den Beginne…

Beeldmateriaal

In den Beginne…

  “JTwoGethernesse voelt je zo vrij als een vogel”
Wagenings jazzduo hoofdact bij cultureel café in Junushoff

  Door Joris Hermsen; De Gelderlander, 26/11/1995

De Wageningse muziekscene is niet zo groot. Als je meent naar een nieuwe band te gaan kijken kom je meestal dezelfde musici tegen, alleen in een andere bezetting. Zo is het ook gesteld met de actieve Wageningse muzikanten Monique Vermeer (23) en Jan-willem Donkers (27). Zij spelen in diverse bands en treden op waar mogelijk is. Woensdag 1 november zijn zij te zien als hoofdact bij het culturele programma in theatercafe de Harlekijn van schouwburg de Junushoff in Wageningen. Monique zingt en Jan-willem begeleidt op gitaar.

“Eigenlijk spelen we al een jaar samen in een viermansformatie met bassist Alvaro Lo Fo Wong en drummer Rob Goedee. We brengen ‘Powerpop’, dat is met zo min mogelijk mensen zo hard mogelijk muziek maken”, vertelt Jan-willem Donkers. “Omdat we volgende week niet allemaal kunnen, hebben Monique en ik besloten om het dan maar samen te doen voor publiek. Als we leuke reacties krijgen, is dat voor ons een stimulans om door te gaan”
Anderhalf jaar geleden zag Monique haar collega gitaar spelen in een rockband en niet geheel toevallig verzorgde Jan-willem eens de geluidstechniek bij één van haar optredens. Toch is de huidige duovorm vrij plotseling ontstaan.

“We waren voor andere werkzaamheden in Amsterdam en moesten buiten wachten op de bus naar Wageningen. Jan-willem pakte zijn gitaar en ik zong mee. Op straat kregen we leuke reacties van het voorbijkomende publiek.Toen dachten we: dat kunnen we dus ook, waarom gaan we daar niet mee door?” aldus een enthousiaste Monique.

Inspirators
De muziek die ze ten gehore brengen is in de stijl van het Amerikaanse jazzduo Tuck & Patty. Maar ook nummers van Ella Fitzgerald, Lisa Stansfield, Cole Poter en Cindy Laupers’ “Time After Time” staan op hun repertoire. Ze zijn het beste te vangen onder de noemer Jazzy Popmuziek.
“Tuck en Patty zijn onze inspirators en voorbeelden, maar ik kan niet tippen aan de gitaartechniek van Tuck”, meent Jan-willem en “Ik heb niet zo’n donkere stem als Patty”, vult Monique aan.
In het dagelijkse leven werkt Jan-willem Donkers bij het onderzoeksinstituut ATO-DLO in Wageningen. Bij dit instituut houdt hij zich bezig met het testen van groente en fruit op onder meer meligheid en houdbaarheid.
Monique Vermeer werkt momenteel als verkoopster bij een platenzaak en ze organiseert workshops voor de Stichting Jazz in Wageningen (SJIWA). Ook werkt ze af en toe voor een casting-bureau. Momenteel is ze enkele seconden op televisie te zien in een reclamespot voor pinda’s.
Beiden schoolden zichzelf in gitaar en zang. Jan-willem begon als dertienjarige met gitaar naar het voorbeeld van zijn oudere broer en speelde allerlei soorten muziek. Monique heeft na jaren zelfstudie en optredens met punk- en popbands nu zangles.
Monique:”Al vanaf de lagere school wilde ik overal met mijn stem bovenuit komen, maar ik moest mijn mond houden. Ik heb altijd al graag in het middelpunt van de belangstelling gestaan. Daarom ben ik echt een podiumfreak, denk ik.”
Jan-willems keuze voor gitaar was een toevallige. Hij speelde ook wel eens saxofoon en blokfluit, maar kwam tot de ontdekking dat je geen andere muziek maakt op een ander instrument. Ook schrijft hij zelf arrangementen, waarbij de sfeer belangrijk is. “Het meest ideale is als je de atmosfeer bij het schrijven tijdens het spelen weer kunt oproepen.”

Uitdaging
Hun aanstaande optreden zien ze vol verwachting tegemoet. “Ik vind het een uitdaging om in m’n eentje de ritmesectie te doen, terwijl het voor Monique erg op de zuiverheid van haar stem aankomt. Je kunt zelfs de kleinste oneffenheid niet verbergen. Maar je voelt je wel zo vrij als een vogeltje”, aldus Jan-willem Donkers.